Woningbrand in Overijse: "Erger voorkomen door rookmelders"

  • 22 december 2020

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 december werd de bewoonster van een woning in de Kasteelstraat in Overijse omstreeks 3:20 gewekt door een alarm in de woning. In eerste instantie dacht de dame aan een inbraak maar toen ze een kijkje nam op de gang, zag ze een verdachte rook. Ze begaf zich meteen naar buiten en verwittigde de hulpdiensten via het nummer 112. De rookgassen bevatten veel giftige stoffen waaronder CO. Bij een verdere controle bleek een mand voor brandhout naast de haard vuur gevat te hebben. Gelukkig voor de dame kon erger worden voorkomen door de snelle alarmering van haar rookmelders.

Brandveiligheid bij je thuis begint met voldoende rookmelders, een afgesproken vluchtplan en het sluiten van de deuren

Wist jij dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Als je slaapt, ruik je immers niets.

Zorg voor voldoende rookmelders in de woning

  • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604.

  • Plaats in elke kamer een rookmelder.

  • In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.
  • Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.
  • Hou je rookmelders stofvrij.
  • Vervang de rookmelders om de 10 jaar.

Denk na over een vluchtplan

Maak een vluchtplan. Bij brand heb je maar 3 minuten om buiten te geraken. 

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (bijv. wie neemt de kinderen mee, langs welke weg kan je naar buiten, waar hangt een sleutel, …). 

Sluit zoveel mogelijk deuren

Op die manier wordt de brand zo veel mogelijk opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Waar spreken jullie buiten af? Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de brandweer via het gratis nummer 112.

Beschik je niet over een tweede vluchtroute, sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten op welke verdieping je je bevindt.

Bij brand is er geen tijd om na te denken: elke minuut telt!

www.leefbrandveilig.be
www.doededeurdicht.be