Unisono: regel Sabam én de Billijke Vergoeding in één keer

Vanaf 1 januari 2020 regelt u Sabam en de Billijke Vergoeding met één licentie en via één betaling op het platform van Unisono. Beheersvennootschappen Sabam, PlayRight en SIMIM sloegen de handen in elkaar voor een efficiëntere en transparantere dienstverlening, om het de gebruikers van hun repertoire zo eenvoudig mogelijk te maken.

Sabam? Billijke Vergoeding?

Speelt u muziek op de werkvloer, in uw zaak of tijdens uw evenement? Dan maakt u gebruik van het (inter)nationale repertoire van Sabam, de Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. U hebt daarvoor een licentie nodig. In ruil mag u vrij gebruik maken van hun repertoire.

De vergoeding die u daarvoor betaalt, is het auteursrecht. Sabam verdeelt die rechten aan haar auteurs, componisten en uitgevers, die op die manier een eerlijke vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werken.

De Billijke Vergoeding is een wettelijke licentie die u betaalt wanneer u opgenomen muziek speelt in een publiek toegankelijke ruimte. Die vergoeding zijn naburige rechten en is een financiële compensatie voor het gebruik van het muzikale repertoire van uitvoerende kunstenaars/artiesten en muziekproducenten.

Tot nog toe werd de Billijke Vergoeding geïnd door Honebel (voor de horecasector) en door Outsourcing Partners (voor andere sectoren, lokale radio’s en tijdelijke evenementen). Zij doen dit in opdracht van PlayRight en SIMIM, die respectievelijk de uitvoerende kunstenaars/artiesten en de muziekproducenten vertegenwoordigen. Zij verdelen deze Billijke Vergoeding vervolgens aan de leden die zij vertegenwoordigen. U had dus twee verschillende licenties nodig. Maar daar komt vanaf 1 januari 2020 verandering in.

Unisono: alleen maar voordelen

Het unieke platform van Unisono vereenvoudigt vanaf 1 januari aanzienlijk de aangifte en betaling van beide licenties. U hoeft niet langer twee aparte licenties aan te vragen voor enerzijds de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Unisono centraliseert beide, met één licentie en één betaling tot gevolg. Bovendien beperkt Unisono zich niet tot muziekgebruik. Ook wanneer u audiovisuele werken vertoont, een theaterstuk opvoert of literaire en visuele werken wil gebruiken, kunt u via Unisono uw licentie aanvragen.

Al uw voordelen op een rij

  • Administratieve vereenvoudiging: je regelt niet langer Sabam en de Billijke vergoeding via twee aparte licenties. Het platform van Unisono zorgt voor één licentie, gevolgd door één betaling.
  • Meer transparantie: je hebt zicht op hoe het geld dat je betaalt, verdeeld wordt over de verschillende partijen.
  • Meer gebruiksgemak: een persoonlijk account op MyUnisono waarmee je snel en eenvoudig jouw licentie aanvraagt. Je kunt er ook vrijblijvend tariefsimulaties maken en de status van uw dossier(s) in real time opvolgen.
  • Eén aansprekingspunt: wens je meer informatie over de verschillende licentietypes of heb je een vraag? De medewerkers van Unisono helpen je graag verder.

Meer info: www.unisono.be

Contact

Dienst Vrije Tijd
Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
3040 Huldenberg
België
Mail of bel ons voor een afspraak tijdens de kantooruren.