VE-day: Huldenberg viert 75 jaar einde WOII online

  • 8 mei 2020

Op vrijdag 8 mei herdenkt Huldenberg het einde van WOII, nu 75 jaar geleden. In een videoboodschap roept burgemeester Danny Vangoidtsenhoven zijn inwoners op om deze dag niet zomaar te laten passeren.

Huldenbergenaren halen herinneringen op

Begin 2020 deden een aantal inwoners van Huldenberg hun verhaal over de ontwrichtende oorlogsjaren. Zo tekende de cultuurdienst de verhalen op van enkele bewoners van een lokaal woonzorgcentrum. Dat levert een aantal unieke en beklijvende getuigenissen op.

Rik Moens leest voor uit Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen

Om VE-day ook voor kinderen bevattelijk te maken, leest Huldenbergenaar Rik Moens voor uit Simon, het jongetje dat wist te ontsnappen. Dat boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jongen van elf die door de nazi’s wordt opgejaagd en in de Dossinkazerne van Mechelen belandt.

Zet VE-day mee in de bloemetjes

De website geeft ook een overzicht van een aantal van de ons bekende slachtoffers die in Huldenberg het leven lieten tijdens WOII. In zijn videoboodschap roept de burgemeester ook iedereen op om hen te herdenken met een bloemetje voor het raam.

Na vijf lange oorlogsjaren bereikt op 8 mei 1945  het nieuws van de overgave van Duitsland onze streken. De verlossing waar Europa naar snakt. Die dag gaat de geschiedenis in als VE-day, Victory in Europe day. Overal gaan de mensen spontaan aan het feesten. Heel even vergeten ze de verschrikkingen van de afgelopen jaren.