Sint-Antoniuskerk te Loonbeek

Welkom in de Sint-Antoniuskerk in Loonbeek, een prachtige kleine, eenbeukige kerk in gotische stijl! Ga op ontdekking in de geschiedenis van de kerk en neem een duik in de technische fiche en de 4 obiits. Wat zijn obiits? Dat ontdek je hieronder!

Prinsen en prinsessen, graven en gravinnen: de show gaat beginnen! Breng je fantasie en kleurstiften mee en ga neuzen in de kids special.

De technische fiche beschrijft de geografische ligging van de kerk, evenals de plaats in de kerkelijke structuur, de opsomming van de (verschillende) beschermingen en een beschrijving van de cultuurhistorische waarde.
 

De vier obiits in de kerk van Loonbeek

Wat is een obiit?

Obiit is Latijns en betekent 'hij of zij overleed'. Het is een beschilderd en ingekaderd rouwbord dat je zou kunnen vergelijken met een rouwprentje zoals je dat vandaag krijgt bij een begrafenis. Op een obiit staat geen foto of naam van de overledene maar wel centraal het wapenschild(en) en de overlijdensdatum, en bij uitzondering ook de geboortedatum.

De rouwborden werd opgehangen in de kerken ter nagedachtenis van personen die zich bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt als bouwer of beschermer van het kerkgebouw of als weldoener binnen de kerkgemeenschap. Meestal werden die personen in de kerk begraven, zoals in deze kerk de familie VANDERVORST. Ze liggen begraven in een kelder onder het koor en in plaats van de obiits hebben zij stenen in de muur.

Welke obiits hangen in de kerk van Loonbeek? 

Op het zoldertje van de sacristie van de kerk van Loonbeek bevinden de obiits van de familie de WEYLS. Die laat de Heemkundige Kring restaureren. Daarna worden ze opnieuw opgehangen op de plaats waar ze werden weggehaald: de doopkapel, voorheen biechtkapel.

 

Obiit 1.pngObiit 2.png

Sint-Antoniuskerk van Loonbeek

Kerk Loonbeek 1.JPG
OMD kaart huldenberg met figuren v2.png

Contact

Cultuur
Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
3040 Huldenberg
België
02 302 43 63
Mail of bel ons voor een afspraak tijdens de kantooruren.