Loonbeek krijgt nieuwe energieneutrale school

  • 15 januari 2021

In Loonbeek start de bouw van een nieuwe school voor de wijkafdeling van GBS Den Elzas van Huldenberg. Het is een innovatief project: het nieuwe gebouw wordt opgetrokken in houtskeletbouw en is nagenoeg energieneutraal. Leerkrachten en leerlingen werden nauw betrokken bij de plannen.

Voorop in de plannen staat een aangename leersetting die goed is ingepast in de lokale omgeving. De ruimtes zijn 100% functioneel en er gaat ook veel aandacht naar milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en energiezuinigheid. Het resultaat wordt een nagenoeg energieneutraal gebouw.

In juni 2020 keurde de gemeenteraad de gunningsleidraad goed voor de bouw. Nu de gunningsprocedure achter de rug is, stelt de aannemer alles in het werk om de werken zo snel mogelijk op te starten. Doel is dat het gebouw instapklaar is tegen 1 september, de start van het nieuwe schooljaar. De klassen zijn tijdelijk verhuisd naar gemeentezaal Vandervorst.

 

DannyVangoidtsenhoven-IsabelleKumps

Burgemeester Danny Vangoidtsenhoven: “De wijkschool van Loonbeek vormt het kloppende hart van het sociale leven. Het is een project van lange adem geweest, maar we gingen grondig te werk. We kozen heel bewust voor innovatieve en klimaatvriendelijke bouwtechnieken. Het resultaat wordt een nieuwe school waar niet alleen leerlingen, leerkrachten en ouders, maar heel de lokale gemeenschap trots op kan zijn. Een mooie beloning voor hun geduld.”

Isabelle Kumps, directeur van Gemeentelijke Basisschool Den Elzas: “Het bestaande schoolgebouw voldoet niet meer aan de huidige normen. De nieuwe school zal een aangename leeromgeving zijn voor de kinderen waarbij de beschikbare ruimte optimaal gebruikt zal worden. We zijn heel tevreden met het mooie ontwerp. Fijn dat we als directie en leerkrachten inspraak hebben gekregen in dit project.”

Beelden: © LABO architecten

School Den Elzas Loonbeek achtergevel
School Den Elzas Loonbeek inkom kleine poort
School Den Elzas Loonbeek voorgevel bovenaanzicht
Beelden: © LABO architecten