KOOP LOKAAL IN DE KIJKER | Bakkerij Lanaux: 15 jaar blije gezichten

  • 15 mei 2020

Werner Lanaux (47) en Bianca Symens (41) delen een passie voor broodbakken. Op 1 april 2005 kochten ze de bakkerij langs de Leuvensebaan in Ottenburg. Vandaag staat de bakkerij tot ver buiten de dorpsgrenzen bekend voor haar kaastaarten die erkend zijn als streekproduct en in 2013 ook in de smaak vielen van Jeroen Meus’ Dagelijkse Kost. De coronacrisis maakt het runnen van de winkel anders, vertelt Bianca. “Mensen komen op andere, moeilijk te voorspellen momenten naar de bakker en kopen grotere hoeveelheden. De zoetigheden gaan ook vlot over de toonbank. En op zondag lijken de mensen meer hun tijd te nemen om uitgebreid te ontbijten met heel het gezin. We zien ook veel nieuwe klanten die de lokale handel voor het eerst lijken te ontdekken en weten te waarderen. Dat hoor ik ook van de andere handelszaken hier in het dorp. Hopelijk blijft dat zo!”

Het ‘rijsproces’ van twee bakfreaks

Werner was al in de middelbare school geïntrigeerd door hartige recepten en zoetigheden. Door omstandigheden slaagde hij er niet in om zijn studies in die richting af te maken en ging hij aan de slag in de autogarage van zijn vader. Toen hij in 1998 Bianca leerde kennen, werd niet alleen de liefde voor mekaar, maar ook zijn passie voor het bakken opnieuw aangewakkerd. Al vrij snel wezen beide neuzen in dezelfde richting, maar was het nog wel het goede moment om zijn levensdroom verder in vervulling te laten gaan? Het antwoord van Bianca luidde steevast: “als je in het leven écht iets wil, moet je ervoor gaan en kan je die studies in avondschool verderzetten”. 1998 was ook het jaar waarin Bianca aan de hogeschool afstudeerde als onderwijzeres. Na enig opzoekingswerk zat Werner opnieuw zijn (koks)broek te verslijten op de schoolbanken om er de stiel van bakker onder de knie te krijgen. Hij volgde ook een cursus bedrijfsbeheer om daarna aan de slag te gaan als bakkersgast bij bakkerij Verbruggen.

Enkele jaren later stond die bakkerszaak te koop… Hét moment voor een volgende stap en misschien wel een kantelmoment in het leven van Werner en Bianca? Bianca zag er geen graten in een eigen zaak te starten, maar haar gedroomde job als onderwijzeres in de gemeentelijke basisschool van Leefdaal zou ze niet zomaar opgeven. Want ook dat was een passie: kinderen iets bij brengen gaf haar heel veel voldoening. De keuze waar ze voor stonden bezorgde hen slapeloze nachten. Hoe zou hun leven en hun toekomst er gaan uitzien, wat met de opvoeding van hun dochter Laurien die toen slechts 4 lentes telde, en welke investeringen zou het allemaal van hen vragen?

1-aprilgrap

Uiteindelijk hakten ze de knoop door: op 1 april (geen grap) 2005 tekenden ze de verkoopovereenkomst. Veertien dagen lang werd er met man en macht gepoetst en werd de laatste hand gelegd aan de inrichting en verfraaiing van de winkel. Die ging opnieuw open op 16 april onder de naam Bakkerij Lanaux. In de beginjaren waren er twee vaste winkeljuffen in dienst: Rita Vaneyck en Liliane Verbruggen. “Topdames en net als familie voor ons”, vertelt Bianca. “Door hen in dienst te nemen, werd het voor mij mogelijk om twee dingen te combineren: én verder lesgeven, én voor en na de lesuren meehelpen in de zaak. Mijn dagtaak in de bakkerij begon toen (en ook vandaag nog) zowel op zaterdag als op zondag om 3 uur in de ochtend. Drukke tijden maar ik deed het iedere dag met 100% overgave. Ons dochtertje Laurien verbleef elk weekend van vrijdagavond tot zondagmiddag bij mijn ouders”, voegt ze er nog dankbaar aan toe.

In 2010 werd de winkel vernieuwd: er werd meer ruimte gecreëerd, het meubilair werd in een totaal nieuw jasje gestoken en alle producten werden in een eigen nieuwe stijl tentoongesteld. Zo fraai dat Bianca niet meer uit de winkel was weg te slaan. Maar in de eerste plaats staat ze graag achter haar toog om kennis te maken met haar klanten en hen de (brood)nodige service te bieden. 

Met hart en ziel

Op een gegeven ogenblik kwam Bianca voor een moeilijke keuze te staan. De combinatie van twee jobs begon door te wegen. Met volle goesting stond ze in de bakkerij, maar nog steeds kriebelde het ook elke dag opnieuw om voor haar klas te staan. Ze koos ervoor om als juf vijf jaar verlof zonder wedde te nemen. Op mentaal vlak viel dit haar minder zwaar: de mogelijkheid om naar haar vertrouwde schoolomgeving terug te keren bleef immers open. Na die vijf jaar moest helaas een definitieve beslissing vallen. “Met tranen in de ogen schreef ik mijn ontslagbrief aan het adres van de schooldirectie en het gemeentebestuur. De school van Leefdaal zal voor altijd in mijn hartje zitten”, voegt Bianca er met de krop in de keel aan toe.

Tot op de dag van vandaag doen Werner en Bianca hun werk met hart en ziel én heel veel passie. “Anders hou je dit gewoon niet vol, het is ook zo’n apart leven.” Op weekdagen slaapt Werner in de vroege avond een paar uren. Om middernacht gaat hij alweer aan de slag. Diezelfde weekdagen is Bianca om 5 uur uit de veren en begint zij de broden te snijden die bestemd zijn voor de automaten. Eén broodautomaat staat aan de bakkerij in Ottenburg, de andere twee bevinden zich in Oud-Heverlee: in de Dorpsstraat 62, en in de Ophelmstraat om de hoek aan het café In de molen. Op vrijdag en zaterdag start Werner om 20 uur met de voorbereidingen en het afwerken van al het lekkers dat de dag nadien in de rekken en toonbank belandt. Al jaren op post is hun eerste bakkersgast Cédric. Op weekdagen begint Cédric steeds om 2 uur en op vrijdagavond staat hij er al opnieuw om 20 uur. Het bleek en blijkt nog altijd moeilijk te zijn om mensen te vinden die ’s nachts willen werken. Na enkele personeelswissels vervolledigden Arno en Tahseen de equipe. Op sociaal maar ook op familiaal vlak moeten Werner en Bianca een en ander missen. Zo hebben ze als ouders heel wat unieke momenten met hun dochter niet kunnen beleven: “Laurien is ondertussen 19 en ze is al heel vroeg een zelfstandig leven gaan leiden. Toch blijft dat knagen. Ook afspreken op vrijdag- of zaterdagavond zit er voor ons niet meer in. Af en toe missen we dit wel, het leven is immers al kort genoeg. Maar weet je, als we dan een compliment of een dankjewel in ontvangst mogen nemen en iedere dag weer blije gezichten zien, dan kan mijn dag al niet meer stuk”.

Kaastaart

Dé specialiteit van bakkerij Lanaux is hun kaastaart: nog altijd een voltreffer tot ver over de dorpsgrenzen. Kaastaart kent in de regio een lange traditie en werd vroeger vaak door huisvrouwen bereid die thuis geen ovens hadden en ze naar de lokale bakkers brachten. Begin 2013 brachten de programmamakers van Dagelijkse Kost een bezoek aan bakkerij Lanaux om het erkende streekproduct als item te gebruiken. 

Werner en Bianca zijn allebei nog steeds zeer gedreven, en voelen zich trots dat ze samen deze zaak al 15 jaar mogen runnen: “elke dag wacht ik ongeduldig op de artisanale en met hoogkwalitatieve ingrediënten bereide producten die vers uit de oven komen om ze in de winkel op een mooie manier te etaleren. Onze dagverse producten mét een vriendelijk woordje uitleg en de nodige service over de toonbank tot bij de klant brengen is voor ons een topprioriteit. Met respect voor het product trachten wij steeds topkwaliteit te bieden aan onze klanten.”

Eén grote familie

Om die goede service te kunnen bieden, zijn Werner en Bianca er zich van bewust dat hun personeel hier zeker ook een belangrijke rol in speelt: “tijdens de week word ik enkele uurtjes bijgestaan door Goedele, en als de studenten geen les hebben zijn ze steeds bereid een handje te komen helpen. Met elk van onze meisjes is het steeds lachen geblazen. Ze werken alsof ze in hun eigen zaak staan. Steeds die lach, altijd behulpzaam en nooit eens klagen als hen wordt gevraagd om even langer te blijven werken. Kortom, ze zijn als dochters, zussen, vriendinnen voor het leven! Een dikke pluim voor hen, maar evenzeer voor zij die achter de schermen alle lekkernijen bakken en bereiden.” Eveneens de man (Patrick) aan de afwas… Elke dag opnieuw passeren een berg potjes en kommen langs hem. Vanaf dag één was de papa van Bianca de man die dat allemaal voor zijn rekening nam en zeer trots altijd weer de leveringen van brood ging doen. In oktober vorig jaar moesten ze van deze kanjer afscheid nemen na een slepende ziekte.

Voor alle trouwe klanten van bakkerij Lanaux was er op 25 april een feestje gepland om het 15-jarig bestaan samen te vieren. Omwille van de veiligheidsmaatregelen in deze coronacrisis kon dat niet doorgaan. Maar niet getreurd: die feestelijkheid zal niet zomaar voorbijgaan… Dat komt nog voor de bakker!

Je vindt Bakkerij Lanaux aan de Leuvensebaan 34 in Ottenburg - www.bakkerijlanaux.be - en op Facebook en Instagram.

 

lanaux-2