Blauwalgen melden

Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Denkt u zelf blauwalgen op te merken? Meld het aan de milieudienst.

Hoe blauwalgen herkennen?

In het veld zijn blauwalgen vrij makkelijk te herkennen:

  • Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olie- of verfachtige laag, drijvend op het wateroppervlak.
  • Wanneer er in de oeverzone wit of blauw schuim verschijnt, is er ook sprake van een blauwalgenbloei.
  • Ook een ongewone watervogel- en/of vissterfte kan in die richting wijzen.
Blauwalgen herkennen.

Een drijflaag van blauwalgen mag niet verward worden met een bedekking van het wateroppervlak door kroos, stuifmeel of andere bacteriën. In het eerste geval bestaat de bedekking uit afzonderlijke kleine groene plantjes. Het massale vrijkomen van stuifmeel in het voorjaar kan tot geelachtige drijflaagjes op het water leiden. Sommige andere bacteriën kunnen dunne drijflaagjes vormen die gemakkelijk herkenbaar zijn doordat ze bij verstoring in kleine stukjes uiteenvallen. Drijflagen van blauwalgen sluiten na verstoring zoals olie direct weer aaneen.

Meer informatie over blauwalgen kunt u vinden op www.blauwalgen.be.

Contact

Milieu
Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
3040 Huldenberg
België
02 302 43 32
Mail of bel ons voor een afspraak tijdens de kantooruren.