Zwerfvuil en sluikstort

Afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis. Het is ook duur. Het opruimen van duizenden tonnen zwerfvuil kost meer dan 60 miljoen euro per jaar in Vlaanderen. Dat is bijna 10 euro per inwoner. 

Sluikstorters ontwijken bewust de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden op plaatsen waar het niet mag, op momenten waar het niet mag en op de verkeerde manier. Meldingen van sluikstort geef je door via het meldingsformulier.

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes, …

Wil je een plek of een traject proper houden, alleen of met een groep? Eenmalig of doorlopend? Organiseer je een opruimactie met je vereniging? Vergeet je actie dan niet te registreren op de actiekaart van Mooimakers, zo blijft iedereen op de hoogte van wie waar opruimt en geef je je actie extra aandacht. Als je aangeeft dat de gemeente je mag contacteren dan wordt de gemeente automatisch op de hoogte gehouden van je actie.

De gemeente biedt heel het jaar door gratis zwerfvuilmateriaal aan (grijpers, handschoenen, vuilzakken en fluohesjes) en kan na je opruimactie het opgehaalde zwerfvuil komen ophalen. Contacteer hiervoor de milieudienst.

Contact

Milieu
Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
3040 Huldenberg
België
02 302 43 32
Mail of bel ons voor een afspraak tijdens de kantooruren.