Dikkedarmkanker: doe de stoelgangtest

  • 8 maart 2021

"Geen tijd nu" of “Ik doe het straks wel”. We hebben het allemaal druk. Er is altijd wel iets dringender. En toch: van uitstel komt afstel. Zet die excuses dus aan de kant en doe de stoelgangtest! Want kanker tijdig opsporen is belangrijk.

Geen excuus is goed genoeg.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Eerst ontstaan er poliepen die opgespoord en verwijderd kunnen worden voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker een van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Bovendien kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is kans op volledige genezing groter wanneer de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld. Tijdig opsporen is dus belangrijk.

Wanneer jij een uitnodiging in de bus krijgt?

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9:00 en 12:00 en 13:00 en 16:00, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/

In Huldenberg liet 60,1% van de mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar zich in 2019 preventief onderzoeken. Daarmee behalen we het Vlaamse streefcijfer van 60%.