Controles in september op rijden onder invloed en gsm aan het stuur

 • 31 augustus 2020

In september controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur. Daarmee wil de provincie samen met de lokale en federale politiediensten een vermindering van het aantal verkeersongevallen realiseren. Ook het parket werkt mee aan de controles en streeft ernaar om themazittingen gsm aan het stuur te houden.

Aftredend provinciegouverneur Lodewijk De Witte lichtte vorige week het belang van de controles toe: "In één op de tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden die in 2019 in Vlaams-Brabant gebeurden, reed de bestuurder onder invloed van alcohol. Zelfs bij inname van kleine hoeveelheden vergroot alcohol het risico op een verkeersongeval."

Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer. De bediening van een gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Wie belt tijdens het rijden, loopt tot vier keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken.

Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand.

Voor een veilige rit volstaat het enkele eenvoudige handelingen uit te voeren:

 • Leg je gsm of tablet uit het gezichtsveld en buiten handbereik, bijvoorbeeld in het handschoenenkastje.
 • Installeer de app voor veilig rijden. Daarmee blokkeer je je gsm geheel of gedeeltelijk tijdens het autorijden.
  • voor IOS: via Instellingen – Niet storen – niet storen tijden autorijden
  • voor Android: via Playstore – In-Traffic Reply
 • Laat je niet verleiden om in de file toch je gsm of tablet te gebruiken.
 • Stel je gps vóór je vertrekt, niet tijdens het rijden.
   

Ook het parket werkt dit jaar mee aan de provinciaal gecoördineerde controles, kondigt zijn woordvoerder aan. "Wij streven ernaar om opnieuw themazittingen  te houden voor de overtreders die een inbreuk pleegden op de bepalingen in het verkeersreglement over alcoholintoxicatie en gsm aan het stuur. Rijden met een gsm of smartphone in de hand is een ernstig gevaar voor de verkeersveiligheid dat regelmatig menselijk leed veroorzaakt. Overtredingen worden bestraft met boetes die kunnen oplopen tot 2.000 euro. De rechter kan tevens het verval van het recht tot sturen uitspreken (rijverbod)."