11-novemberboodschap: "Help elkaar in donkere dagen"

  • 10 november 2020

Videoboodschap van burgemeester Danny Vangoidtsenhoven

"11 november, de dag waarop we elk jaar de slachtoffers herdenken van de beide wereldoorlogen en vele andere oorlogen. Dit jaar is 11 november een heel speciale dag. Vandaar deze toespraak vandaag van achter mijn scherm.

De zogenaamde Tankweg zou normaal het decor zijn geweest. Die voetweg in het Rodebos van Sint-Agatha-Rode dankt zijn bijnaam aan de achtergelaten tanks van het type Bren Carriers*, half-tracks van een bataljon Britse infanteristen in WOII. In mei 1940 werd rond het Rodebos hevig slag geleverd tussen de Duitse en geallieerde troepen. Daarbij reden de 'tankskes' - zoals veel Huldenbergenaren ze zich herinneren - zich vast in de modder. Ze bleven er steken tot begin deze eeuw."

 

 

"Het Rodebos zou binnen een tiental dagen ook het decor zijn voor de Mysterieuze Bossen, een wandelevenement vanuit de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met ons bestuur waarbij kinderen samen met hun ouders door onze bossen dwalen en luisteren naar de legenden en echte waarheden van lokale gidsen. Helaas heeft het coronavirus daar anders over beslist.

Het is in vele opzichten ook een oorlog die we aan het leveren zijn tegen dat virus dat ons leven nu bijna een jaar overhoop haalt. Een oorlog die hopelijk sneller tot stilstand komt dan de wereldoorlogen uit de vorige eeuw. Een oorlog die wereldwijd vele slachtoffers maakt en vele nabestaanden in het verdriet stort. Een oorlog die het uiterste vraagt van ons allemaal, zeker ook van de vele zorg- en hulpverleners en vrijwilligers die elke dag opnieuw naar het front trekken.

Aan de ene kant stelt het virus ons ook voor een machteloze strijd. De wapens opnemen? Ten strijde trekken? Als gewone burger kunnen we in deze oorlog vooral veel doen door niet te veel te doen. Niet zonder masker winkelen, niet buiten je bubbel feesten, veel dingen niet doen waar we anders zo van genieten in deze donkere dagen.

En toch, we trekken ons beter op aan wat wél nog kan en vooral wat we voor elkaar kunnen betekenen. Als vriend, als buur, als familielid, als Huldenbergenaar tout court. Help elkaar in deze donkere dagen. Vanuit het lokaal bestuur zullen we dat de komende weken ook mee proberen te inspireren.

Ten slotte gaan mijn gedachten op deze bijzondere 11 november ook naar een bijzondere man die ons helaas te vroeg heeft verlaten. Een man die het erfgoed en de geschiedenis van onze gemeente belichaamde, een lokale gids die honderduit had kunnen vertellen over de ‘tankskes’ in het Rodebos, een man die ikzelf en alle collega’s van ons lokaal bestuur heel hard zullen missen. Rest in peace, Dominique."

 

*In het derde nummer van de huidige jaargang van het Huldenbergs Heemblad lees je veel meer over de boeiende geschiedenis van de Bren Carriers in het artikel Museum verschrootte tankjes van het Rodebos. Hadden erfgoedwaarde gekoppeld aan Sherwood en de legende van Robin Hood.