Winterweer

Winterdienst

Strooien volgens lijst van prioriteiten

Bij sneeuw- en vorstweer is de dienst Werken in Eigen Beheer van de gemeente dag en nacht in de weer om de straten berijdbaar te maken en te houden. Om het milieu niet teveel te belasten, wordt er gecontroleerd gestrooid. Het zout strooien gebeurt volgens een lijst van prioriteiten: uiteraard komen eerst de straten met het drukste verkeer aan de beurt en de straten waar de bussen van De Lijn passeren. Vervolgens de doorlopende straten met steilere hellingen en ten slotte pas de rustige en doodlopende straten. Bij deze laatste zones plaatsen we gele bakken met strooizout zodat de bewoners op de moeilijkste plaatsen zelf kunnen strooien.

Sneeuw en ijzel verdwijnen echter niet onmiddellijk wanneer zij in contact komen met zout. Ze moeten worden vermengd met het zout. Daarvoor zijn heel wat passages van voertuigen nodig. Bij lichte sneeuwval moeten er ongeveer 400 voertuigen voorbijrijden voor de sneeuw dooit. Dat is de reden waarom heel wat straten niet (onmiddellijk) worden bediend of waardoor het komt dat straten die wel behandeld zijn, toch de indruk wekken dat er niet werd gestrooid. Wanneer de sneeuw blijft liggen, worden de wegen vrijgemaakt met de sneeuwschuif.

Wat kan je zelf doen wanneer er winterse neerslag wordt voorspeld?

Hou de straat vrij voor de strooidiensten. Parkeer je wagen op een oprit of parkeerzones. Wanneer er geen veilige en voldoende brede doorgang is, kan er niet gestrooid worden.

Het ruimen van het voetpad voor de eigen woning hoort bij de 'burgerplicht' van de inwoner. Strooi zout met mate, zout is slecht voor de natuur en beschadigt planten en bomen.

Gezond verstand

De gemeente doet er alles aan om straten, fietspaden en voetwegen zo veilig mogelijk te maken bij winterweer. Laat je echter niet verrassen. Probeer de toestand van de weg op het moment goed in te schatten voor je de baan opgaat. Pas je snelheid aan of zoek een ander vervoermiddel.